Svar på fråga

 Fick lite mer frågor efter inlägget om hur det går till på Capio som jag tänkte att jag skulle svara på här. 
Såg att det var några veckor sen jag fick frågorna, så hoppas att du som skrev hittar tillbaka hit trots mitt lilla uppehåll! Och om det är någon mer som undrar, alltså bara fråga på. Jag försöker svara på allt jag kan utan att avslöja för mycket med tanke på sekretess och sånt, men det känns så viktigt på något sätt att uppmuntra andra som är i behandlingstankar att ta steget! Så fråga!
 
Först - vad kul att du ska börja på Capio i Malmö! Välkommen! Vi är ett härligt gäng om jag får säga det själv, idag höll vi på att dö av skratt under en diskussion - så allla dagarna är inte inrutade och tråkiga, vi hittar humor i det mesta och det känns jätteviktigt. 
 
Capio har plats för ca 16 patienter på en gång, och just nu tror jag att vi ligger där någonstans. Det är två som slutar denna veckan och så kommer det ju nya på insluss hela tiden, så det brukar vara en "jämn ström" om man säger, och ungefär samma antal hela tiden. 
 
Just nu är det bara tjejer men vet att de har killar ibland också. 
 
Upplägget är så att alla äter samma sak. De som är underviktiga är ordinerade juice och mjölk och i vissa fall näringsdryck - eftersom jag inte är underviktig själv så vet jag inte riktigt hur det bestäms kring det. Sedan planerar man veckan i grupp - vi är indelade i Grupp 1 och Grupp 2 när vi har vecko/helgplanering och vecko/helgutvärdering på måndag, onsdag och fredagar.
Så på måndagar  bestämmer man vilket mål man ska ha för veckan, t ex "Äta regelbundet" och sedan en strategi för att hålla det, t ex "Sätt matalarm på telefonen", och sedan även vad man ska göra för sitt välbefinnande, t ex "Gå på promenad", "Träffa vänner" eller "Vila". 
När det gäller matschema här då så utgår behandlingen ifrån att maten ska vara regelbunden och fullvärdig, ett uttryck vi har ganska kul eftersom det upprepas konstant, men väldigt viktigt. Så då ska man alltså själv (eller med stöd av behandlare/grupp om det behövs) planera sin middag som ska ätas ca kl 18 varje dag, samt mellis kl 21.00 varje dag. Man får papper på vad dessa måltider ungefär ska bestå av. Sedan är våra behandlare väldigt bra, de är inte stenhårda utan förstår att i början kanske det viktigaste är att få in rutinen att äta regelbundet, och då kan man fortfarande hålla sig till sin "säkra" mat. Personligen tycker jag det är bra att vi får välja själva vad vi ska äta två mål om dagen, för då måste man faktiskt utmana sig själv hemma, som man måste göra vid varje måltid efter behandlingen. Så jag ser det som bra övning och det behöver inte vara perfekt och ingen blir arg om det inte alltid går så länge de ser att du försöker och att du utvecklas för varje vecka.
 
Så sammanfattningsvis om måltider så äter vi alltså frukost, lunch o mellis tillsammans och alla äter samma förutom om man har tillägg av juice/mjölk/ND, och middag och kvällsmellis planerar man själv. 
 
 
 Hoppas jag var någorlunda tydlig! Skriver detta mitt i natten haha, "någon" som inte har gjort sin hemläxa och gått och lagt sig i tid, hehe... Tveka inte att fråga mer om du undrar eller om något vad oklart!
 
Hoppas du börjar hos oss! Vid upprepade tillfällen har jag hört det sägas att Capio är det bästa stället (av flera) många har hamnat på, och jag kan bara instämma. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0